Impactul capuselor asupra oamenilor si animalelor!

Posted: Ianuarie 28, 2014 in Articole
Etichete:, , , , , , , ,

Capusele sunt insectele parazite care se hranesc cu sangele cald al oamenilor si animalelor. Ele sunt grupate in doua familii si anume: ixodidae (capuse tari) si argasidae (capuse moi). Capusele sunt foarte periculoase, acestea transmit boli grave la om si animale. In Europa si Roamania dintre cele mai cunoscute boli sunt: boala Lyme, babesioza, anaplasmoza.

http://www.einsecticide.ro/produs~scapa-de-capuse-cu-insecticiul-de-contact-cypertox-1l-~1467In natura ele se hranesc cu sangele cald al animalelor salbatice, animalelor domestice si al oamenilor. Impreuna cu gazdele, ce le servesc drept mijloc de transport, capusele pot coloniza gradinile oamenilor. Ca si daunator, capusele sunt pe locul doi, dupa tantari, in ceea ce priveste raspandirea bolilor. Anumite specii de capuse nu transmit boli, altele reprezinta principalul vector al bolii Lyme. Din fericire ptr oameni, mai putin de 5% dintre intepaturile de capuse produc infectia Lyme. Cand conditiile sunt nefavorabile, capusele se ascund in tufisuri, in sol.

Cand omul sau animalul intra in contact cu iarba unde se afla o capusa, aceasta se lipeste de ea.  Cand capusa intra contact cu o gazda, acestea cauta o zona potrivita, ideal unde pielea este mai subtire. Cu ajutorul chelicerelor, capusele fac o gaura in piele de unde sug sangele.

De obicei se localizeaza pe cap, gat, axila, inghinala. Va veti da seama ca animalul dvs este infestat cu capuse cand, se scarpina continuu la locul unde se afla capusa. Zona unde se localizeaza capusa, este usor inflamata si dureroasa. Daca animalul dvs este infestat grav (plin de capuse), vor aparea si semnele de apatie, febra, anemie. Indepartati capusele de pe corpul animalului, dupa care dezinfectati locul cu iod.

Capusa trebuie scoasa in mai putin de 24h de la fixarea ei pe gazda, altfel cantitatea prelevata de sange poate duce la anemie grava, stari alergice si chiar soc anafilatic. Controlul capuselor in natura se realizeaza cu insecticide profesionale. Prevenirea capuselor la animale, se face prin utilizarea de produse veterinare cu actiune pe termen lung. Pentru om exista un anume tip de vaccin pentru prevenirea encefalitei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s