Combaterea sobolanilor din jurul fermelor

Posted: Septembrie 18, 2014 in Articole
Etichete:, , ,

combaterea_sobolanilor_din_jurul_fermelorSoarecii si sobolanii sunt adesea intalniti in incinta sau in jurul fermelor de animale si pasari. De ce? Pentru ca aici se regaseste cel mai mare consum de furaje, de altfel prielnic pentru bunastarea lor. Sobolanii sunt daunatori pentru societate, fiind purtatori de boli relevante pentru sanatatea oamenilor si a animalelor. Acestia pot fi purtatori de holera si pasteureloza aviara, daunatoare pasarilor sau purtatori de leptospiroza si boli produse de hantavirus care prezinta risc pentru sanatatea omului.

Abilitatile de roadere ale sobolanilor pun in pericol structura cladirilor agricole sau fermelor de animale, distrug instalatiile electrice care genereaza risc de incendiu. In cazul unei infestari masive cu sobolani, acestia pot consuma cantitati semnificative si costisitoare de hrana. Contaminarea furajelor cu excrementele si saliva sobolanilor duce la cresterea riscului infestarii cu diverse boli.

Metodele de combatere a rozatoarelor au fost elaborate de specialisti in baza unor temeinice cercetari privind ecologia, biologia rozatoarelor si propietatile chimice ale raticidelor si modul lor de utilizare. Soarecii si sobolanii dispun de o serie de insusiri biologice, care ii ajuta la adaptarea acestora. O serie de factori influenteaza instalarea populatiei de soareci si sobolani cum ar fi: hrana, apa si spatiu pentru cuiburi.

Combaterea soarecilor de casa si a sobolanilor este foarte grea. Pentru a invinge acesti daunatori, o comunitate intreaga trebuie sa coopereze in capturarea sau uciderea acestora, in acelasi timp sa-i infometeze, sa impiedice accesul in adaposturi si sa le taie sursele de apa. In acest caz, sobolanii se vor intoarce unul impotriva altuia si se vor ucide intre ei din cauza lipsei de hrana si apa.

O buna modalitate de a scapa de soareci este sa plasezi, la intrarea in gaurile pe care si le-au facut, fulgi de piure de cartofi. In momentul in care vor intra pe gaurica aceea, vor manca si din fulgi, care li se vor umfla in stomac. Astfel soarecii vor muri cam in doua, trei zile. In aceeasi maniera poti folosi si fulgi de ovaz. Un alt mod de a scapa de soareci si sobolani este sa inmoi un tampon de vata in ulei pur de menta si sa il plasezi sub contoare, langa gunoi, in spatiile deschise de langa casa. Rozatoarelor nu le place mirosul de menta si vor evita locul respectiv, continuandu-si drumul.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s